materialen & stoffen.

Het ontwerpteam van Tower Living maakt zorgvuldige keuzes tijdens het ontwikkelproces van nieuwe meubelen. Een belangrijk element hierin is dat uw meubel van goede kwaleit is en een langere tijd mee kan gaan. Qua materialen en stoffen wordt hier zeker rekening mee gehouden.
Uiteraard heeft ieder materiaal of stof eigen kenmerken welke we hieronder verder hebben toegelicht.

Bij een natuurproduct horen ook de karakteristieke eigenschappen als knoesten, nerven en kleurverschillen, dit kan zijn bij massief en fineer hout. Fineer hout is een dun laagje massief hout wat op een andere ondergrond wordt verwerkt. Elk meubelstuk van hout is daardoor uniek en authentiek.

 

informatie over hout.

Charme van het product
Hout is een natuurproduct wat na het juist indrogen ook nog kan ‘werken’. Het kan uitzetten bij luchtvochtigheid en hoge temperaturen of juist krimpen bij droogte of kou. Als de schommelingen in luchtvochtigheid of temperatuur te groot zijn kunnen er barsten en scheuren ontstaan in hout. Dit is de charme van het product en geeft meer karakter aan het meubelstuk. 
Bij een natuurproduct horen ook de karakteristieke eigenschappen als knoesten, nerven en kleurverschillen, dit kan zijn bij massief en fineer hout. 

Beste leefklimaat voor hout
Een gezond leefklimaat voor uwzelf en uw meubelen is een woonkamer met een luchtvochtigheid tussen de 45-55%, met een ideale temperatuur tussen de 18-21 graden Celsius. Met een hygrometer kan de temperatuur gecontroleerd worden in de ruimte. Mede om deze reden is hout ook erg gevoelig voor direct zonlicht. Ook kan direct zonlicht wegens UV ook de kleur van het meubel verbleken, het is dus belangrijk hier bewust van te zijn bij het plaatsen van het meubel in de ruimte.

Massief hout en fineer 
Fineer hout is een dun laagje massief hout wat op een andere ondergrond wordt verwerkt. Elk meubelstuk van hout is daardoor uniek en authentiek.

 

 

soorten hout. 

Er zijn heel veel verschillende soorten hout met ieder een eigen kenmerk, stijl en uitstraling.

Gerecycled teakhout
Gerecycled hout is afkomstig van producten die eerder een functie hebben gehad en nu hergebruikt worden, heel duurzaam dus. Het is vaak puur hout dat onbehandeld is en inmiddels een authentiek en doorleefd karakter heeft. Een meubelstuk gemaakt van recycled hout is een uniek stuk omdat elk deel hout uniek en anders is. Gerecycled hout geeft een uniek karakter aan het meubelstuk omdat het echt doorleefd is met scheuren en gaten van de eerdere functie die het hout gehad heeft.

Eigenschappen:
-    Authentiek en uniek karakter
-    Gerecycled materiaal en daardoor heel duurzaam

Acaciahout
Acaciahout is een massieve hardhout soort die afkomstig is van eco-vriendelijke plantages. Het is een snelgroeiende boomsoort die nadat deze geen vruchten meer geeft gekapt wordt en er een nieuwe boom geplant wordt. De artistieke kenmerken van acacia zijn de fijne nerf, 
vlamtekening en de wisselende kleurschakeringen. 
Met de prachtige warme kleur, robuuste uitstraling en onderhoudsvriendelijkheid is dit hardhout een geweldige aanvulling op veel interieurs. Het hout is sterk, zwaar en heeft een robuuste uitstraling. Het wordt dan ook vaak gebruikt voor tafels, dressoirs en (tv-)kasten met een stoere look. 

eigenschappen:
-    het is hard en kan tegen een stootje en daardoor gebruiksvriendelijk
-    duurzaam wegens verantwoord bosbeheer
-    elke plank heeft een uniek nerfpatroon
-    makkelijk te combineren met andere meubels
-    eenvoudig schoon te maken

Mangohout
Mangohout is inmiddels een veelvuldig gebruikte houtsoort in de meubelbranche, en wordt altijd als massief hout verwerkt. Het is een hardhoutsoort, wat ervoor zorgt dat het bijzonder sterk is en een hoge dichtheid heeft. Die eigenschappen maken meubelen van mangohout slijtvast en ijzersterk. Een mangoboom kan wel tot zo’n 40 meter hoog worden met een stam van 3 à 4 meter dik. Mede hierdoor krijg je dikke stevige planken, waardoor mangohout uitermate geschikte is voor meubelen, bijvoorbeeld mangohouten tafels en kasten. Vaak wordt het hout behandeld met een kleur of blanke lak om het hout te beschermen. 

eigenschappen:
-    elke mangoboom is uniek en deze wordt alleen gekapt als deze vrijwel geen vruchten meer geeft. 
-    ecologisch verantwoorde houtsoort door nieuwe aanplant na kap van de oude boom
-    Dikke planken zijn mogelijk van mango hout omdat de boom wel 40m hoog kan worden met dikke stammen
-    Unieke uitstraling van het hout, vergelijkbaar met teak hout

Eikenhout
Eikenhout wordt gebruikt in 2 varianten: massief en als fineer. 
Massief hout bestaat volledig uit hout en is hierdoor zeer sterk. Daarnaast kunnen oneffenheden zoals kleine beschadigingen en vlekken makkelijk hersteld worden met het juiste product. Wel is massief hout gevoelig voor zonlicht en een slechte luchtvochtigheid. Het gaat dan krimpen of uitzetten, waardoor hout kan vervormen of zelfs scheuren. 
Wil je een massief houten meubel zonder noesten? Dat is haast onmogelijk. Een noest is de plek waar vroeger een tak heeft gegroeid. En alle bomen hebben takken waardoor een houten meubel die vrij is van noesten niet kan worden gegarandeerd.

Fineer is een dunne laag echt hout die verlijmd wordt op een bepaald plaatmateriaal als MDF of berken multiplex.  Dit hout heeft geen noesten en nerven en minimale kleurschakeringen. Dus als je noesten in houten meubels niet zo mooi vindt, raden wij aan om te kiezen voor een meubel van fineer. Deze houtsoort is bovendien zeer geschikt voor grotere oppervlakten omdat fineer niet gevoelig is voor luchtvochtigheid en daardoor niet snel vervormt of scheurt. Dat verlengt de levensduur. De plaat ziet er visueel uit als massief eikenhout. 
Fineer wordt geproduceerd door een stam in dunne laagjes te snijden met een mes. In tegenstelling tot massief hout, dat gezaagd wordt, benut houtfineer de stam optimaal en is er geen zaagverlies, dus een heel duurzame keuze.

eigenschappen:
-    Het hout laat zich makkelijk kleuren wat ervoor zorgt dat haast alle kleuren mogelijk zijn
-    Echte naturel houtlook door noesten en tekeningen van het eikenhout
-    Naast massief hout ook mooi fineer eiken mogelijk 
-    Fineer is minder gevoelig voor invloed van zon en luchtvochtigheid
-    Fineer is een duurzame keuze omdat er vrijwel geen zaagverlies is

Grenenhout
grenen bevat slechts fijne nerven en noesten waardoor deze houtsoort zeer geschikt is voor het maken van houten meubels. De structuur zorgt voor een schone maar rustieke uitstraling. 
Grenenhout is een bijzonder duurzame naaldhoutsoort die sinds lange tijd gewaardeerd wordt in het interieur. Met name de fijne nerf, vlamtekening en de wisselende kleurschakeringen geven meubels een degelijke en warme uitstraling. 

Het grenen hout wat Tower Living gebruikt voor de vervaardiging van meubelen wordt in het land van herkomst, na zorgvuldige selectie, op ambachtelijke wijze verwerkt. 
Windbarsten, haarscheuren, oneffenheden en de aanwezigheid van grote en kleine noesten getuigen van jarenlange groei en oorspronkelijkheid. 

eigenschappen:
-    Mogelijk in talloze soort structuren en kleuren
-    Duurzame en sterke houtsoort
-    Uniek en karakterstiek hout
-    Europees hout
 

 

 
soorten stof.

Bouclé
Boucle is een geweven stof met een oppervalkte van lusjes die op dit moment heel trendy is door de zachte een aaibare look&feel. Een bouclé meubelstuk is makkelijk schoon te maken. Daarnaast is het ook nog eens een water- en vuilafstotende stof, hierdoor is het perfect voor op meubelstukken. De haartjes van de stof moeten regelmatig opgeruwd worden. Dit voorkomt een zitspiegel van de platgedrukte haartjes. Wanneer de haartjes niet regelmatig opgeruwd worden, wordt het steeds moelijker om de schaduw weg te krijgen. Het opruwen is gelukkig erg makkelijk. Wrijf de haartjes in tegengestelde richting zodat ze niet platgedrukt liggen.

eigenschappen:
-    Zeer trendy stof, een echte blikvanger voor je interieur
-    Elegante en tijdloze uitstraling
-    Voelen zacht, comfortabel en warm aan
-    Stevige stof door een 100% polyester basis
 


Velours
Velours wordt ook wel velvet of fluweel genoemd. Bij velours en chenille verandert de shading als gevolg van strijkrichting. Dit heeft als gevolg dat de bekleding op een bepaalde plekken donkerder en lichter lijkt te zijn. Na verloop van tijd blijft de verandering van de shading op de meest gebruikte plekken stabiel en onveranderlijk. Door druk en lichaamswarmte ontstaan zogenaamde zitspiegel. De haartjes van de stof moeten regelmatig opgeruwd worden. Dit voorkomt een zitspiegel van de platgedrukte haartjes. Wanneer de haartjes niet regelmatig opgeruwd worden, wordt het steeds moelijker om de schaduw weg te krijgen. Het opruwen is gelukkig erg makkelijk. Wrijf de haartjes in tegengestelde richting zodat ze niet platgedrukt liggen.

eigenschappen:
-    Zacht en glanzende stof die luxe uitstraalt
-    Sterk en slijtvast
-    Zeer passend in een hotel chique interieur, door chique en moderne uitstraling
-    Velours is een synthetische vezels en minder gevoelig voor verkleuring door direct zonlicht
-    Gaat niet pillen

Leer
Leer is een natuurlijk materiaal, dat niet in rollen wordt geleverd. Om bij de verwerking niet teveel resten over te laten wordt een leren bekleding met meerdere deelnaden samen gestikt. In sommige gevallen kan dit met het oog op design ook bij ecoleer worden toegepast.

Ecoleer
Ecoleer bestaat uit een mix van materialen, echt leer in combinatie met een polyester. Het leer is afkomstig van reststukken na het snijden. Deze worden versnipperd en vermalen met polyesther. Ecoleer is wel gevoeliger voor verkleuring na veel direct zonlicht. Doordat het materiaal gemixed wordt zijn bij ecoleer geen oneffenheden te zien zoals bij echt leer. 

eigenschappen:
-    Leerlook uitstraling
-    Waterafstotend
-    Minder vlekgevoelig dan echt leer
-    Makkelijk schoon te houden
-    Duurzaam door gebruik reststroom
-    Flexibeler en goedkoper dan echt leer

Microvezel
Een microvezel stof is een stijlvolle stof die veel wegheeft van suede. Verder is het een zeer slijtvaste stof en daardoor erg gescikt als meubel stof. De stof bestaat uit een melange van hechtgeweven microvezels uit een combinatie van polyesther en nylon. De stof bestaat voornamelijk uit synthetische vezels en dat zorgt dat de stof erg sterk en slijtvast is. De stof voelt zacht aan door de fijne structuur van de vezels. Verder is gaat de stof lang mee en is minder gevoelig voor verkleuring door direct zonlicht. Een microvezel stof is makkelijk in onderhoud en gaat jarenlang mee. 

eigenschappen:
-    Zeer slijtvast
-    Voelt zacht aan
-    Goede keuze bij huisstofmijtallergie door de dichte weving van de stof
-    Heel kleurvast
 

 

vulmaterialen en constructie zitmeubelen.

Bij Tower Living vinden wij een juiste balans tussen prijs en kwaliteit erg belangrijk maar een juist en fijn zitcomfort staat zeker bovenaan. Er bestaan diverse constructie en vulmaterialen om ervoor te zorgen dat wij dit juist kunnen waarborgen. Ons ontwerpteam bekijkt per artikel wat de beste materialen zijn per zitmeubel voor de best passende uitvoering. 

HR polyether schuim
Polylyether is een standaard schuimsoort met een goed zitcomfort. Door de regelmatige celstructuur is het schuim veerkrachtig en flexibel waardoor het makkelijk samengedrukt kan worden met de juiste vering zorgt voor een goed zitcomfort. De kwaliteit van polyether wordt bepaald door het soortelijk gewicht per kubieke meter. Het schuim kan gemaakt worden met veel of weinig lucht wat het soortelijk gewicht beïnvloedt. 
Bij Tower Living kiezen we voor een goed soortelijk gewicht van de schuim zodat deze een lange levensduur heeft. In zitmeubelen wordt vaak gewerkt met polyether met verschillende soortelijke gewichten voor het bereiken van het optimale zitcomfort.

 

 

Nosagveren
Nosagveren zijn stalen zigzag veren die met een licht bolling naar boven staan. Ze veren mee met de zitvulling maar geven een lichte tegendruk, wat bijdraagt aan een steviger zitcomfort. Deze veren ondersteunen de vulling  en voorkomen doorzitplekken.
De stevige veren gaan jaren mee en dragen bij aan een goede kwaliteit van het zitmeubel.

Pocketvering
Een pocketvering is een metalen veer in een zakje. Door het ontwerp zal de veer naarmate de belasting hoger wordt meer tegendruk geven. Door het ontwerp kunnen de veren onafhankelijk van elkaar bewegen waardoor er een optimaal zitcomfort ontstaat. De hardheid van de veer wordt bepaald door de dikte van de veer en het aantal ‘slagen’ van de veer. Korte veren zijn harder dan lange veren bij dezelfde draaddikte van de veer. Het produceren van een pocketvering is arbeidsintensief en is daardoor iets duurder.

Houten constructie
De belastbare delen en verbindingen van de constructie van banken zijn altijd gemaakt van massief hout. Om ervoor te zorgen dat de poten goed en stevig gemonteerd kunnen worden, wordt de romp op de locatie waar de poten komen extra verstevigd.